Makaron chiński po polsku

Lubimy chińskie makarony (to już wiecie). Dlatego często robimy takie potrawy w domu.

Przepis na makaron z papryką i orzechami.

Potrzebujesz:
- pół paczki makaronu "rice sticks" - dostępny w większości większych sklepów
- 1 papryka czerwona
- pół ostrej papryczki
- garść orzechów ziemnych
- 5-6 ząbków czosnku
- świeży imbir, ok. 3 cm
- pół cebuli (niekoniecznie)
- kiełki (może być bez)
- chińską kapustę pak choi - w sezonie można spotkać na Hali Mirowskiej w Warszawie
- olej kokosowy lub oliwę z oliwek
- sos sojowy
- przyprawę chińską 5 smaków - może być z marketu, ale lepsza jest mieszkanka spod Hali
- szczypkę soli
- limonkę

Czosnek obierasz i kroisz w drobne plastry
Paprykę myjesz i kroisz w kostkę/romby
Papryczkę kroisz cienko w plasterki
Imbir kroisz w kostkę, a cebulę w piórka


Gotujesz makaron w niesolonej wodzie, ok. 5 min. Potem zalewasz go kilkakrotnie zimną wodą, tak żeby się nie skleił.
Na rozgrzany olej wrzucasz po kolei: czosnek, orzechy, imbir, cebulę, ostrą paprykę i zwykłą paprykę, pak choi, na koniec kiełki. Dorzucasz makaron. Dopiero na patelni posypujesz makaron solą.
Wszystko doprawiasz przyprawą i sosem sojowym.

Uważaj z doprawianiem potrawy i ilością ostrej papryki. Jeśli przesadzisz, na talerzu będziesz miał istny ogień.

Gotowy makaron podajemy na talerzu z limonką do skropienia potrawy. Możemy też posiekać kilka orzechów i posypać nimi wierzch makaronu - ładnie wygląda i dobrze smakuje.

Potrawa jest łatwa i szybka do zrobienia. Z pół paczki makaronu spokojnie najedzą się 3 dorosłe osoby. Głód nie łapie przez najbliższe 3-4 godziny :)

Smacznego! :)

0 komentarze:

Prześlij komentarz